Οδοντικά Εμφυτεύματα

Οδοντικά Εμφυτεύματα
implants

Τι είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα αντικαθιστούν τις ρίζες των δοντιών παρέχοντας ένα ισχυρό θεμέλιο για τη σταθερή ή κινητή αποκατάσταση των απολεσθέντων δοντιών, εφάμιλλων των φυσικών.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των οδοντικών εμφυτευμάτων;

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στα οδοντικά εμφυτεύματα, συμπεριλαμβανομένων των:

Καλύτερη εμφάνιση. Τα οδοντικά εμφυτεύματα προσομοιάζουν τόσο στην εμφάνιση όσο και στην αίσθηση τα φυσικά δόντια.

Βελτιωμένη ομιλία. Οι ολικές οδοντοστοιχίες λόγω της κινητικότητας που μπορεί να παρουσιάζουν μέσα στο στόμα προκαλούν αλλοίωση της άρθρωσης και κατ’ επέκταση της ομιλίας. Η κινητικότητα αυτή μπορεί να οδηγήσει σε παρεκτόπιση της ολικής οδοντοστοιχίας απ’τη στοματική κοιλότητα κάτι που αποκλείεται να συμβεί με τα οδοντικά εμφυτεύματα.

Άνεση. Επειδή γίνονται κομμάτι του εαυτού σας τα εμφυτεύματα εξαλείφουν την ταλαιπωρία των κινητών οδοντοστοιχιών.

Διατροφή. Οι κινητές οδοντοστοιχίες δυσκολεύουν τη μάσηση. Τα οδοντικά εμφυτεύματα λειτουργούν σαν τα δικά σας δόντια, επιτρέποντάς σας να τρώτε τα αγαπημένα σας φαγητά χωρίς πόνους και ενοχλήσεις. Για ακόμα μια φορά ο κίνδυνος εκτροπής της ολικής οδοντοστοιχίας καθώς εσείς τρώτε παύει να υπάρχει.

Ενίσχυση αυτοπεποίθησης. Τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορεί να σας δώσουν πίσω το χαμόγελό σας και να βελτιώσουν τη διάθεσή σας .

Καλύτερη στοματική υγεία. Τα οδοντικά εμφυτεύματα δεν απαιτούν παρεμβάσεις σε γειτονικά δόντια, όπως συμβαίνει στην περίπτωση γεφυρών. Τοποθετούνται χωρίς να τροχίζονται τα παρακείμενα και ταυτόχρονα επιτρέπουν ευκολότερη πρόσβαση στους χώρους ανάμεσα στα δόντια. Έτσι επιτυγχάνεται καλύτερη και μακροπρόθεσμη στοματική υγιεινή.

Ανθεκτικότητα. Τα εμφυτεύματα είναι πολύ ανθεκτικά. Με τη σωστή φροντίδα διαρκούν για μια ολόκληρη ζωή.

Άνεση. Οι κινητές οδοντοστοιχίες είναι ακριβώς αυτό, κινητές. Τα οδοντικά εμφυτεύματα εξαλείφουν την ενοχλητική διαδικασία της αφαίρεσης της οδοντοστοιχίας, καθώς και την ανάγκη χρήσης κόλλας για να διατηρούνται στη θέση τους.

 

Πόσο επιτυχή είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Τα ποσοστά επιτυχίας των οδοντικών εμφυτευμάτων ποικίλουν, ανάλογα με τη θέση στην οποία τοποθετούνται, αλλά, σε γενικές γραμμές, τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν ποσοστό επιτυχίας έως και 98%. Με την κατάλληλη φροντίδα, τα εμφυτεύματα μπορούν να διαρκέσουν για μια ζωή.

Μπορεί ο καθένας να δεχθεί οδοντικά εμφυτεύματα;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο καθένας που μπορεί να ανταπεξέλθει σε χειρουργείο ρουτίνας μπορεί να θεωρηθεί κατάλληλος για τοποθέτηση οδοντικού εμφυτεύματος. Οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν καλή στοματική υγιεινή καθώς και υγιή ούλα. Συμπληρωματικά θα πρέπει να πραγματοποιούν τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Μανιώδεις καπνιστές, άτομα που πάσχουν από μη ελεγχόμενες χρόνιες παθήσεις - όπως ο διαβήτης ή καρδιαγγειακές νόσους - ή ασθενείς οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία στο κεφάλι/ λαιμό πρέπει να αξιολογούνται σε ατομική βάση. Αν σκέφτεστε τα εμφυτεύματα, μιλήστε με τον οδοντίατρό σας για να δείτε αν είναι κατάλληλα για εσάς.

 

  
  • dental

 

Τι απαιτείται για την τοποθέτηση ενός οδοντικού εμφυτεύματος;

Το πρώτο βήμα στη διαδικασία για την τοποθέτηση εμφυτεύματος είναι η ανάπτυξη ενός εξατομικευμένου σχεδίου θεραπείας. Το σχέδιο αυτό απευθύνεται στις συγκεκριμένες ανάγκες σας και προετοιμάζεται από μια ομάδα επαγγελματιών, οι οποίοι είναι ειδικά εκπαιδευμένοι και έμπειροι στη στοματική χειρουργική και επανορθωτική οδοντιατρική. Αυτή η ομαδική προσέγγιση παρέχει συντονισμένη φροντίδα με βάση την επιλογή του εμφυτεύματος που είναι καλύτερο για εσάς.

Στη συνέχεια, το εμφύτευμα, το οποίο είναι κατασκευασμένο από τιτάνιο, τοποθετείται στο οστό, στη θέση του απολεσθέντος δοντιού. Καθώς προχωράει η διαδικασία της οστεοενσωμάτωσης, το εμφύτευμα γίνεται ένα με το οστό της γνάθου. Η διαδικασία επούλωσης μπορεί να διαρκέσει από 6 έως 20 εβδομάδες.

Μόλις το εμφύτευμα έχει ενσωματωθεί στη γνάθο, ένας μικρός άξονας -που ονομάζεται κολόβωμα- τοποθετείται επί του εμφυτεύματος για να συγκρατήσει το νέο δόντι. Για να κατασκευαστεί το νέο δόντι/ δόντια, ο οδοντίατρός σας παίρνει αποτυπώματα των δοντιών σας και δημιουργεί ένα μοντέλο του στόματός σας. Το νέο δόντι/ δόντια βασίζεται σε αυτό το μοντέλο. Το δόντι που αντικαθιστά το φυσικό καλείται στεφάνη και ενσωματώνεται στο κολόβωμα.

Σε κάποιους ασθενείς τοποθετούνται κινητές επένθετες οδοντοστοιχίες επί των εμφυτευμάτων. Ο οδοντίατρος επίσης θα ταιριάξει το χρώμα των νέων δοντιών σύμφωνα με τα φυσικά σας δόντια. Επειδή το εμφύτευμα είναι ενσωματωμένο στη γνάθο τα δόντια αυτά δείχνουν, λειτουργούν και τα αισθάνεστε σαν φυσικά.

Πόσο επώδυνα είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Οι ασθενείς στους οποίους έχουν τοποθετηθεί οδοντικά εμφυτεύματα αναφέρουν ελάχιστη έως μηδαμινή ταλαιπωρία κατά τη διαδικασία της τοποθέτησης η οποία διενεργείται με τοπική αναισθησία. Μετά την τοποθέτησή τους, στους ασθενείς χορηγούνται αντιφλεγμονώδη αναλγητικά όπως και αντιβιοτική κάλυψη για λίγες ημέρες έτσι ώστε να μη αισθανθούν την παραμικρή ενόχληση.

  

 

  
  • dental-2

Πώς φροντίζουμε τα οδοντικά εμφυτεύματα;

 

Τα οδοντικά εμφυτεύματα απαιτούν την ίδια φροντίδα όπως και τα φυσικά δόντια , συμπεριλαμβανομένων του βουρτσίσματος, της χρήσης οδοντικού νήματος καθώς και τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις